Falcon: NVRAM not holding settings anymore

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

Post Reply
User avatar
dma
Atari God
Atari God
Posts: 1168
Joined: Wed Nov 20, 2002 11:22 pm
Location: France
Contact:

Falcon: NVRAM not holding settings anymore

Post by dma »

What should i do when the NVRAM of the Falcon is not holding settings anymore?
Is there a battery to change somewhere?
User avatar
Arne
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 689
Joined: Thu Nov 01, 2007 10:01 am

Re: Falcon: NVRAM not holding settings anymore

Post by Arne »

Yes, there is a battery. Inside the DS12887. I got a solution - you got my eMail.
Image
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5309
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Re: Falcon: NVRAM not holding settings anymore

Post by simonsunnyboy »

I bought one of those here but I still need to find someone with the soldering skills to replace it inside my Falcon.

https://centuriontech.eu/product/rtc-falcon030/
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 2015
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: Falcon: NVRAM not holding settings anymore

Post by frank.lukas »

The centuriontech one need to solder into the mainboard without a socket. The keyboard do not fit.
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
User avatar
mpattonm
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 550
Joined: Mon Oct 21, 2002 8:52 am
Location: Czech republic
Contact:

Re: Falcon: NVRAM not holding settings anymore

Post by mpattonm »

frank.lukas wrote: Sat Nov 07, 2020 2:07 pm The centuriontech one need to solder into the mainboard without a socket. The keyboard do not fit.
Of course its does. While I always suggest Mill-Max 115 series VLP socket, it just fits well with most precision sockets.
Post Reply

Return to “Hardware”