Initialisation automatic for french BBS

GFA, ASM, STOS, ...

Moderators: simonsunnyboy, Mug UK, Zorro 2, Moderator Team

Post Reply
User avatar
thomwolf69
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Wed Dec 02, 2020 9:06 pm

Initialisation automatic for french BBS

Post by thomwolf69 »

Hello to everyone,

I will try to explain my problem i want resolve. I work on my ST since 3 years, i've recreat a minitel server (french bbs in the years 80).
I use for that a software (STUT ONE 3) who don't have a systeme of auto initialisation. I activate the server every night at 8 pm manualy.
Curently i've found a way to make the atari starting itself with a programable electrical plug, the programm start automaticaly also.
Last problem is initialisate the waiting of incomming connexion. Manualy i have to do CTRL+N.

Is there a way to make that automatic ? It should work just after 5 minutes ( time the server need to load of all the pages of the server).

It will start automaticaly the server even if i'm not at home to do it :)

I guess there is a way, a programm, a script, or maybye an ACC...

I precise i don't know to code, and sorry about my english if it's not perfect because i'm french, living in France and i don't use google translate :p

I thanks you by advance

Best Regards

Thom
User avatar
viking272
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 705
Joined: Mon Oct 13, 2008 12:50 pm
Location: west of London, UK

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by viking272 »

I once saw some software to move the mouse and simulate a left click to select.
I'm not sure if someone wrote it themselves or there was software to allow this, e.g. move left 100 pixels, move up 200 pixels, left click.
User avatar
thomwolf69
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Wed Dec 02, 2020 9:06 pm

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by thomwolf69 »

Yes it's this kind of thing i'm looking for,
Do you remember if it can drive the keyboard too ? :)
User avatar
Cyprian
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2721
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by Cyprian »

There was a tool for recording (and then play if needed) mouse activity under GEM.
Unfortunately I do not remember the name at that moment.
Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.atari.org
Rarkhaan
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 86
Joined: Sat Jul 10, 2021 9:08 am

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by Rarkhaan »

To be honest not sure you will be able to get a "easy" solution using software only, but I may be wrong.
Personally depending on you confidence in electronic (use of Arduino) I will try the following:
- Remove the Atari ST Keyboard
- Connect an Arduino instead (revert the following schema: https://github.com/devonshire/arduino-a ... d-keyboard)
- Inject keystroke leveraging Arduino (Atari mouse to be simulated using Keystroke too)

You just need to wait for Atari to finish booting one minute or so should be sufficient before engaging keystrokes.

Cheers
User avatar
thomwolf69
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Wed Dec 02, 2020 9:06 pm

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by thomwolf69 »

Unfortunatly i've never use an Arduino, and if it's possible i would use only old material, to keep my Atari the more authentic possible.
But if i don't have choice i will considerate this option ^^
ThorstenOtto
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2367
Joined: Sun Aug 03, 2014 5:54 pm

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by ThorstenOtto »

Cyprian wrote: Wed Oct 05, 2022 2:09 pm There was a tool for recording (and then play if needed) mouse activity under GEM.
Unfortunately I do not remember the name at that moment.
Can't remember its name currently either (i think there was something by Oliver Landemarre), but it won't help anyway if the program is not a GEM program. Also, that move the problem just from one program to the other (how do tell the recorder that it should start playing back the events automatically?)

Theoretically, it should be possible to do that by using Iorec(1), then stuffing a keypress in the buffer. But i've never tried it.
User avatar
viking272
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 705
Joined: Mon Oct 13, 2008 12:50 pm
Location: west of London, UK

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by viking272 »

Didn't some cracker menu's have something that could drop to the desktop, then move the mouse to a folder, double click then double click on the .PRG file to open? Guess that was hard coded into a menu key press?
User avatar
LynXX
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Wed Jul 19, 2017 3:15 am
Location: Bern, Switzerland

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by LynXX »

Ah, Stut One, good times :D I did create such a Minitel server when I was a teenager and shared my family phone number on various other servers to advertise it. My parents were not pleased to get random phone calls at all all hours of the night :roll: and I had to shut it down after a few days... It was a big let down, I had spent many weeks building it!

Another approach to your issue, but probably doesn't help you in practice: The sources for Stut One 3 seem to be available: http://fplanque.net/Blog/devblog/1996/0 ... ode-source . If you find a suitable programmer they could implement an auto-start function. Maybe even ask François the original author?

Nico
User avatar
LynXX
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Wed Jul 19, 2017 3:15 am
Location: Bern, Switzerland

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by LynXX »

Well, I couldn't resist. I managed to compile the source code. Could you try the version below and let me know if it works? It would validate that my compilation is successful. If yes I will try to have a look to implement an auto-start. However I can't promise anything - I haven't programmed in C since university, never on ST and I have very limited time...

:!: Make a backup of your files before testing as I cannot guarantee that this version will not corrupt anything...

Download: https://we.tl/t-ysmAqgXVZ8
User avatar
LynXX
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Wed Jul 19, 2017 3:15 am
Location: Bern, Switzerland

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by LynXX »

Here's a test version with auto-start: https://we.tl/t-imlzymBkKf
User avatar
thomwolf69
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Wed Dec 02, 2020 9:06 pm

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by thomwolf69 »

LynXX, it's work perfectly !!!

Thanks a lot !!!

Do you still have an Atari and a Minitel ? By the way, when you had create your server on Stut, you used a Minitel too ?
I ask myself the question because i see your location: Switzerland. And the minitel was not very famous around the world ahah
Our politicians wanted to export this concept... make money... but that never realy worked :p
It realy worked only in France ^^

If you still have a Minitel, you can connect on my server ;) Ask me if you want the number phone :)
User avatar
thomwolf69
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Wed Dec 02, 2020 9:06 pm

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by thomwolf69 »

Ps: What modifications did u do before the compilation in Stut ? You added lines at the end of the file in language C ?
User avatar
LynXX
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Wed Jul 19, 2017 3:15 am
Location: Bern, Switzerland

Re: Initialisation automatic for french BBS

Post by LynXX »

Good to hear! 👍

Yes I had a minitel and Atari ST, I'm French and was livng in France at the time. Unfortunately I don't have either anymore so I won't be able to test your server ☹️ I was checking if there were emulators but even then I would have no way to dial a phone number!!

Yes I did modify the main C file and just added a call to the function that starts the server.
Post Reply

Return to “Coding”